Çinden İthalat Danışmanlık
Çinden ithalat yapmak için nelere ihtiyacınız olduğunu biliyormusunuz ?
Çoğumuzun bu soruya cevabı HAYIR olacaktır. Çinden İthalat yapmak, sizden uzak bir coğrafyada bilmediğiniz bir kültür ve ticari yaşamın olduğu dünyanın üretim merkezi diye adlandırdığımız Çinden satın alma yapmak başlı başına bir iştir. Çinden İthalat Danışmanlık almanız olmazsa olmazdır.
Ne yazık ki Türkiyede ithalat anlamında sadece küçük ve orta ölçekli işletmeler değil büyük kobilerde benzer hatalara fazlasıyla düşmektedir. Bunun başlıca sebebi satın almanın başlı başına bir iş olduğunu ve bunun birde ithalat ayağının ciddiye ne yazıkki alınmamasıdır.
Dünyanın artık dijital çağda birbirine iyice yakşaltığı bir dönemde yaşadığımız bu dönüşümün faydaları olduğu kadar ne yazıkki fark edemediğimiz zararlarıda olmaktadır. Üretici kimliğine bürünmüş ve profil oluşturmuş bir trader (alıp satan) veya dolandırıcı ile çoğu zaman karşı karşıya olduğumuzu ne yazıkki bilmiyoruz çünkü yüzyüze gelip konuşamıyor, firmayla ilgili herşeyi yerinde incelemiyor, sözleşme yapmıyoruz vb. birçok hatayı bir arada yapıyoruz. Bu hatalar dizeside sonuçta işletmelere sermaye kaybına yol açıyor. Doğru bildiğimiz yanlışları gelin birlikte inceleyelim.
– Bir kobisiniz, Çinden bir ürün veya hammaddeye ihtiyacınız oldu, ne yaparsınız ?
Çinden İthalatta Doğru bilinen yanlışlar
1. Aşama, Alibaba.com veya MadeinChina.com gibi Çindeki firmalarla sizi buluşturan platformdan hemen ihtiyacınız olan ürünü ararsınız, araştırma sonucunda bulduğunuz satıcıyla Türk usulü pazarlığa başlarsınız ve bingo Çinde 3 dolar olan bir ürün için 1 dolar fiyat aldınız.
2. Aşama, numune istiyorsunuz ve numune de tam istediğiniz gibi geliyor, buraya kadar herşey tamam.
3. Aşama, işinizi biraz daha garanti yapmak istiyorsunuz, ticaret ateşeliğine yazarak firmayı sorgulatıyorsunuz. Ve ateşelikten size firmanın kara listede olmadığı yazısı gelince herşey tam istediğiniz gibi ilerliyor.
Dipnot : Ticaret Ateşeliğimiz satınalması yapılacak ürünler için üretim ve yükleme sırasında mutlaka başında bulunmamızı öneriyor ve kendilerinin verdiği bilginin yeterli olmadığını ticaretimizi güven altına almamız gerektiğini söylüyor.
Biz yukarıdaki dipnotu görmezden geliyoruz ve artık 4. aşamaya geçmeye hazırız.
4. Aşama, Artık proformamızı almamızın ve siparişi geçmemizin zamanı geldi. Firmadan gelen proformaya istinaden %30 – 40 \’lık avansı yatırıyoruz sorunlarda bu aşamadan sonra başlıyor. Burada 2 seçenekle karşı karşıyasınız ;
a- Firmayla birdaha iletişime geçemiyorsunuz, sizi oyalıyor ürünlerinizi göndermiyor ve depozitonuzun tabiri caizse üstüne yatmaya çalışıyor
b- Firma üretimi bitirdiğini söyleyip size birtakım fotoğraflar paylaşıyor ve yüklemeye hazır olduğunu söyleyip kalan tutarı talep ediyor.
5. Aşama, Herşey güzel gitti ve firma ürünlerimizi yükledi, gelen üründe yaşanabilecek bir yanlışlık, sorun veya hatanın geri dönüşü olmuyor.
5 Aşamada kısaca açıklamaya çalıştığımız bu doğru bildiğimiz yanlış süreç mutlaka ama mutlaka bir yerinde hüsranla sonuçlanıyor ve olan işletmelerin sermayelerine oluyor. Türkiyede tanımadığı bir tedarikçi kendisinden 1.000 ₺ avans istese vermeyecek firmalar çine 1.000lerce $ \’ı sorgusuz sualsiz transfer ediyorlar ve sorun yaşayınca Ticaret odaları, Ateşelikler, Çin konsolosluğu ve bize gelen başvurular ile sorunu çözmeye çalışıyorlar.
Çinden İthalatta yapılması gerekenler
Firmaların yapması gereken mutlaka bu süreci yönetecek bir danışmanlık şirketi ile çalışmak veya fiziki olarak satın almaları sırasında Çinde bulunmak olacaktır. Çünkü herşey yolunda gitse ve satın almada sorun yaşamasınız doğru üreticiyi bulsanız bile üretici Türkiyedeki gümrük mevzuatını, bu mevzuata bağlı olarak üretim sırasında dikkat edilmesi gerekenleri bilmez, bilemez.
Gelen ürününüzde bir evrak eksikliği yanlışlığı olsa ne yapacaksınız ?
Nasıl çözebilirsiniz ?
Firma ürünleri geri almayı kabul etmese malı gümrüğe terk etmek ve bir sürü ceza ödeme durumunda kalacaksınız. Bu ve bunun gibi birçok sorunla sizleri ithalattan soğutmak veya yanlış yönlendirmek istemiyoruz ama Çinden Satın Alma başlı başına üretimden, kalite kontrole, yüklemeden gümrük işlemlerine kadar ayrı bir iştir. Ayrıntılı bilgi için Çinden İthalat sayfamıza göz atabilirsiniz.